Onderdeel van Beterinzaken.nl

  • 8 / 10
55 reviews

Filterkoffie

Filterkoffie, de naam zegt het eigenlijk al: koffie gezet met een filter. In het filter doet u de gemalen koffiebonen en vervolgens voegt u heet water toe. Uiteindelijk druppelt er verse koffie uit het filter. Filterkoffie is voornamelijk geschikt voor het zetten van zwarte koffie. 

Filterkoffiemachines 
Vroeger werd filteren van koffie vaak handmatig gedaan. Tegenwoordig kan dit makkelijk met filterkoffiemachines. Er is een belangrijk verschil tussen een volautomatische machine en een manuele machine. Bij een volautomatische machine hoeft u zelf niets meer te doen, behalve op de knop te drukken. Bij een manuele machine moet u echter wel wat stappen uitvoeren. Zo moet u zelf het waterreservoir vullen, het filter plaatsen en vervolgens vullen met koffie. Pas hierna kunt u de machine de rest laten doen. Het apparaat verwarmt het water en vangt de koffie op in een kan. 

Er bestaan veel verschillen in de machines voor filterkoffie. Sommige machines zetten de koffie sneller of onderhouden zichzelf. Hou hier rekening mee als u op zoek bent naar een filterkoffiemachine. 

Waarom filterkoffie?
Wanneer u filterkoffie zet, krijgen koffie-aroma’s de kans om zich te verspreiden door de ruimte. Dit komt omdat filterkoffie voornamelijk uit water bestaat. Met filterkoffie kunt u al snel de verse geur van koffie waarnemen. De smaak van filterkoffie wordt gevormd door de oplosbare koffiedeeltjes in het water. De deeltjes die niet oplossen geven de koffie body (ook wel mondgevoel genoemd). Dit oplossen gebeurt relatief langzaam. Daarom wordt er ook wel vaker gesproken van slow brew. Hierbij kunt u denken aan zo’n 4 minuten zettijd. 

Daarentegen is filterkoffie een stuk verser dan bijvoorbeeld instantkoffie. Bovendien is filterkoffie ook budgetvriendelijker dan bijvoorbeeld bonenkoffie. Tot slot is filterkoffie gezonder dan de meeste koffiesoorten. Dit komt doordat veel verzadigde vetten achterblijven in het filter, wat ten goede komt aan uw cholesterolgehalte. Het filter kan wel veel afval met zich meebrengen. Voornamelijk is dit koffiedik dat overblijft. Het vergt dus meer onderhoud, hoewel er ook machines bestaan die een eigen spoelingssysteem hebben. Gooi koffiedik niet zomaar weg. Dit kunt u bijvoorbeeld nog gebruiken als bemesting van je planten (compost). 

Filterkoffie is rijk van smaak. U kunt eindeloos variëren met verschillende soorten gemalen koffiebonen.